Aty Steenstra

Slimmeriksept31.jpg
  • Functie: Orthopedagoog-Generalist / Regiebehandelaar BIG geregistreerd
  • E-mail: aty@slimmerik-ondersteuning.nl
  • Telefoonnummer: 058-845 95 74/ 06- 392 739 56
  • BIG geregistreerd orthopedagoog-generalist 89927187031

Na mijn studie Pedagogische Wetenschappen in Groningen ben ik in 2002 als orthopedagoog aan de slag gegaan bij een Cluster IV school, dit in combinatie met de postmaster opleiding tot orthopedagoog-generalist. Bij deze Cluster IV-school heb ik verschillende leerlingen mogen begeleiden en ondersteunen in samenwerking met leerkrachten en ouders. Van 2005 tot en met 2010 ben ik als gedragswetenschapper werkzaam geweest bij de afdeling Gezinshuizen voor Jongeren bij een jeugdhulporganisatie. Binnen deze afdeling heb ik de gezinshuisouders ondersteund en geadviseerd in de opvoeding en begeleiding van jongeren die daar woonachtig waren. Verder heb ik binnen diezelfde jeugdhulporganisatie ook begeleiding en adviezen gegeven aan begeleiders die jongeren coachten in een traject tot zelfstandigheid.

Na deze periode heb ik de stap genomen om als orthopedagoog-generalist werkzaam te zijn binnen het primair (speciaal) onderwijs, waarbij ik samen met scholen, ouders (en indien mogelijk ook het kind) bekeek welke onderwijsbehoeften en instructiebehoeften voor een kind van belang waren en hoe het kind zich optimaal kon ontwikkelen binnen verschillende domeinen. Tijdens deze periode heb ik ook een aantal maanden leerkrachten ondersteund die les gaven aan kinderen met autisme die onderwijs kregen in speciaal ingerichte autismeklassen. 

Ieder kind is uniek en iedere keer vergt het maatwerk om samen met alle betrokkenen tot een passend perspectief te komen, waarin het kind zich kan blijven ontwikkelen.  
- Aty Steenstra, Orthopedagoog-Generalist

In mijn loopbaan tot nu toe heb ik vele en verschillende kinderen met autisme of met kenmerken daarvan mogen ontmoeten. Ik vind het zeer boeiend hoe ieder kind op zijn eigen manier denkt, voelt en met bepaalde situaties omgaat. Ook heb ik vele mooie talenten van kinderen met autisme mogen bewonderen. Voor mij is het iedere keer een uitdaging om het competentiegevoel en autonomie van ieder kind te vergroten en de nauw betrokkenen van het kind in hun kracht te zetten. In het werken met kinderen en hun ouders en nauw betrokkenen maak ik o.a. gebruik van Geef me de 5, oplossingsgerichte gespreksvoering, elementen vanuit de positieve psychologie en cognitieve gedragstherapie.

Als het nodig is verricht ik (handelingsgerichte) diagnostiek met als doel meer zicht te krijgen op de talenten van een kind, om meer passende adviezen te kunnen geven aan het kind en zijn omgeving. Voor mij is het werken voor de organisatie Slimmerik een mooie uitdaging, omdat ik mijn praktijkervaring binnen zowel de jeugdhulp als het onderwijs kan combineren en op deze wijze betekenisvol kan zijn voor het kind, de thuissituatie waarin het kind opgroeit en de schoolomgeving. Ieder kind is uniek en iedere keer vergt het maatwerk om samen met alle betrokkenen tot een passend perspectief te komen, waarin het kind zich kan blijven ontwikkelen.  

Werkervaring:

  • Twee jaar als orthopedagoog werkzaam voor een Cluster IV-school
  • Vijf jaar gedragswetenschapper bij jeugdhulp (gezinshuizen en zelfstandigheidstraject)
  • Twaalf jaar als orthopedagoog-generalist werkzaam binnen het (speciaal) primair onderwijs, waaronder een aantal maanden betrokken bij autismeklassen
  • Orthopedagoog-Generalist bij Slimmerik.

Verder kennismaken?

Contact