'Autisme & evenwicht' door Rosalie (17)

3 april 2024

Mijn naam is Rosalie, ik ben 17 jaar oud en ik volg de MBO opleiding Mediavormgever.

Mijn dag begint altijd met de wekker die afgaat, elke dag op hetzelfde tijdstip. Dan blijf ik een aantal minuten liggen, die houd ik precies bij. Dan trek ik de kleding aan die al 1 of 2 dagen klaarliggen. Vervolgens doe ik mijn make-up middels een vaste routine. Dan ontbijt ik elke dag met een kopje thee en een broodje met hagelslag. Zodra het tijd is om te gaan loop ik naar de bushalte met mijn oortjes in. Iedere dag met dezelfde playlist aan. 

In de bus zit ik als het kan altijd op dezelfde plek. Wanneer ik de eerste bus neem dan zit ik altijd vooraan, daar zit een voetensteuntje. Als ik de tweede bus neem dan zit ik altijd in het midden, zodat ik makkelijk kan uitstappen bij mijn halte.

Ik ben altijd vroeg op school, meestal wel een halfuur voor de les begint. We zitten altijd in hetzelfde lokaal op niet afgesproken vaste plekken. Ik kan altijd op mijn plekje zitten.

Als mijn rooster onverwacht verandert dan moet ik er altijd even over nadenken, dit kost wat puzzeltijd. Maar over het algemeen kan ik vrij snel schakelen. Af en toe lukt dit niet. In dat geval ga ik naar mijn docent en praat ik even met haar of app ik mijn coach of mijn moeder. Na zo'n gesprekje voel ik mij vrij snel weer rustiger. In de groep waar ik in zit ervaar ik ook altijd wel ruimte om erover te praten, vaak hebben ze wel een goed advies voor mij. 

Als mijn schooldag voorbij is ga ik met de bus terug naar huis. Het liefst zit ik dan alleen, lekker afgezonderd uit het raam te kijken met muziek op. Zodra ik thuis ben ga ik meestal naar mijn kamer en kom ik even tot mezelf. Dan verwerk ik alle indrukken van de dag. Soms loopt het even anders en kom ik niet ontspannen thuis. Dan word ik boos van teveel prikkels en maak ik ruzie. Gelukkig weet mijn moeder hoe zij mij hierbij kan helpen en hoe ze mij uiteindelijk weer kalm krijgt. 

Dit is hoe een voor mij normale dag eruit ziet. Het is soms even puzzelen hoe ik met dingen omga maar uiteindelijk vind ik altijd het evenwicht tussen mijn hoofd en wat ik wil of nodig heb.

Terug naar overzicht