Even voorstellen: Denise Kroes

13 juni 2024

Het is hoog tijd om weer eens een collega aan jullie voor te stellen! Vandaag is het de beurt aan onze altijd vrolijke en nuchtere Denise Kroes. Zij heeft een grote rol binnen de Dagbehandeling Slimmerik! waar ze jullie graag wat meer over vertelt. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.

Wie ben je en wat is je functie binnen Slimmerik?
Mijn naam is Denise Kroes en inmiddels ben ik alweer vier jaar werkzaam bij Slimmerik. Op de werkvloer heb ik verschillende taken. Ik ben groepsbehandelaar bij de dagbehandeling en systeemhulpverlener autisme.

Hoe ziet jouw werkdag eruit? 
Om 08.15 uur vertrek ik (met een kopje thee) in mijn auto richting Leeuwarden. In de ochtenden werk ik op de dagbehandeling Slimmerik!.

Met meerdere collega groepsbehandelaren dragen wij zorg voor deze twee groepen. Wij starten de dag gezamenlijk en bespreken de dagstructuur met de jongeren. Deze is visueel uitgewerkt op het planbord. De dagbehandeling is een combinatie van groepstherapieën en enkele individuele therapieën voor jongeren die vaak volledig zijn vastgelopen en daarbij ook niet meer naar school gaan. Bij deze groepen is een nauwe betrokkenheid van orthopedagogen en een regiebehandelaar die mede door diagnostiek bepalen welke behandelvormen ingezet moeten worden. Dit verschilt per jongere en is maatwerk.

Tijdens de groepsbehandeling komen diverse thema’s voorbij, momenteel werken we veel aan psycho-educatie, sociale vaardigheden en angsten waarvoor we diverse bewezen effectieve interventies inzetten. Ook zijn er gedurende de week een aantal blokken waarbij er aan schoolwerk of cursussen wordt gewerkt. Tijdens deze momenten leren de jongeren vaardigheden op dat vlak en kunnen wij door middel van observaties kijken wat ze nog nodig hebben. De therapieën worden afgewisseld met activerende activiteiten om de jongeren te stimuleren om in beweging te komen. Zo gaan we ook iedere dag naar buiten waarbij er gewerkt wordt aan sociale vaardigheden behandeldoelen. 

Alle jongeren bij de dagbehandeling hebben ook een individuele behandelaar. Iedere week is er een moment ingepland voor 1 op 1 gesprekken. Er wordt gewerkt aan doelen, welke de jongere samen met ouders/verzorgers en de (regie)behandelaren heeft opgesteld. We vinden het belangrijk dat de jongeren een grote inspraak heeft in zijn of haar plan. Ook worden er op maat behandelgesprekken met de orthopedagoog of regiebehandelaar ingepland tijdens deze dagdelen behandeling, het is fijn dat dit allemaal op 1 locatie kan plaatsvinden.

Daarnaast hebben we zeer intensief contact met ouders/verzorgers en met grote regelmaat MDO’s (multidisciplinair overleg).

Om 12.30 uur gaan de jongeren weer richting huis en heb ik met mijn collega’s nog een overleg hoe de ochtend is verlopen en worden er rapportages geschreven. Wanneer dit afgerond is, bereid ik mij voor op mijn middag (dit met een lekker bakje koffie). In de middag ben ik onderweg naar gezinnen waar ik jongeren begeleid of draai ik de maatjesgroep. 

Wanneer ik bij een jongere thuiskom, kijk ik samen met deze jongere wat hij op dat moment nodig heeft. Denk aan; het hoofd leegtekenen, psycho-educatie en thema’s als school, vriendschap of de thuissituatie worden besproken. Hier wordt dan een plan op bedacht met de jongere. Daarnaast is het plannen en organiseren van de dagen ook een onderdeel van de 1 op 1 ondersteuning. Het kaderen van de dagen en activiteiten zorgt ervoor dat er meer rust in het hoofd ontstaat van de jeugdige. Hier worden ouders/opvoeders altijd bij betrokken.

Na de laatste afspraak rijd ik weer richting huis (dit met een fijne podcast).

Wat spreekt jou aan in onze doelgroep?
Elke jongere is uniek een heeft een andere ondersteuningsbehoefte. Ik vind het mooi om samen met de jongere zijn eigen ‘streepjescode’ te ontdekken en erachter te komen welke kenmerken van autisme bij hem of haar passen. Daarnaast vind ik het persoonlijk ook prettig om naast de jongere te staan en samen aan doelen te werken. Wat mij als laatste erg aanspreekt is de humor, open en eerlijkheid van de jongeren. Dat matcht vaak ook met mijn persoonlijkheid! 

Wat vind je het leukst aan werken bij Slimmerik?
Ik vind het belangrijk dat er een prettige werksfeer heerst op de werkvloer. Dit ervaar ik bij Slimmerik. Het contact met collega’s is goed en naast het harde werken als team, is er ook tijd voor gezelligheid. Er worden leuke uitjes gepland, welke niet gemist kunnen worden haha. 

Waar ontprikkel jij van?
Ik kan er naar uitkijken dat ik op mijn vrije dag een uitje heb gepland als; winkelen, een gezichtsbehandeling of massage (dit doe ik natuurlijk niet wekelijks haha). Verder vind ik het heerlijk wanneer ik op een avond bewust niks gepland heb en dan op de bank een serie kan kijken.

Terug naar overzicht