Structuur en auti-communicatie

18 juli 2020

‘Natuurlijk kan ik altijd mijn communicatie afstemmen en allemaal structuren aanbieden, maar daar maak ik iemand met autisme toch niet zelfstandig en vaardiger mee? Hij of zij is dan afhankelijk van mij!’

Dit horen we bij Slimmerik en Geef me de 5 met regelmaat. Wist je dat het tegendeel waar is?

Duidelijkheid bieden, of je dit nou via structuren of communicatie technieken doet, is nooit een doel op zich. Geef me de 5 zet dit altijd in als tijdelijk middel, altijd met als doel; groei naar zelfstandigheid. Met structuren en aangepaste communicatie breng je samenhang aan, daar waar het nog ontbreekt. Wanneer deze samenhang is aangebracht en ingesleten kan de structuur weg en is de persoon zelfstandig geworden en ben jij dus juist niet meer nodig.

Wil jij ook weten hoe je dit doet? Tijdens onze ouderondersteuning begeleiden wij je om dit op maat te maken voor jullie eigen situatie. Je kunt dit ook tijdens de Geef me de 5 Basiscursus leren. Kijk voor meer informatie op www.geefmede5.nl/cursussen.

Terug naar overzicht