Autisme en eten; de oorzaak van eetproblemen bij autisme

25 april 2024

Voor mensen met autisme kan eten soms flinke uitdagingen met zich meebrengen. Tijdens onze hulpverlening ontmoeten wij dan ook regelmatig gezinnen waarbij de eetmomenten voor veel stress en onrust zorgen. Als ouder wil je niets liever dan dat je kind voldoende eten binnenkrijgt en het liefst ook nog redelijk voedzaam. Je kunt je dan ook behoorlijk radeloos voelen wanneer het eten dagelijks strijd oplevert.

Bij kinderen met autisme is er vaak een onderliggende oorzaak voor het moeite hebben met het eten. De wereld voor een kind met autisme is vaak onduidelijk en onvoorspelbaar. Zo kan ook het eten voor hen onvoorspelbaar zijn. Vragen die zij kunnen hebben zijn: ‘’wanneer gaan we eten?’’, ‘’wat krijg ik voorgeschoteld?’’ ‘’hoe smaakt dat?’’ ‘’wat voor structuur heeft het?’’ ‘’is het warm of koud?’’ ‘’hoeveel moet ik eten?’’ enzovoorts. Bij bepaalde gerechten zitten er verschillende ingrediënten door elkaar, denk aan bijvoorbeeld macaroni (pasta, verschillende groentes, gehakt en saus). Dit zorgt ervoor dat zij bij iedere hap onvoorspelbaarheid ervaren. Daarbij zoeken kinderen graag naar controle en regie in de voor hun zo onvoorspelbare wereld. Deze kunnen zij gaan creëren door de regie over het eten te nemen. 

Als laatste kan zintuiggevoeligheid als oorzaak genoemd worden voor eetproblemen bij autisme. Kinderen met autisme kunnen overgevoelig reageren op verschillende prikkels. Bij eten kun je denken aan overgevoeligheid voor structuur, textuur, geur, temperatuur en smaak. Maar niet alleen het eten zorgt voor veel verschillende prikkels. Denk ook eens aan alle geluiden en bewegingen wanneer je met het hele gezin aan tafel zit. Gezinsleden praten met elkaar, broertjes of zusjes die geluid maken met hun bestek of wippen op hun stoel, smakgeluiden etc. Deze prikkels kunnen ervoor zorgen dat het hoofd overvol raakt en eten niet meer lukt. 

Zijn dit herkenbare situaties voor je? En wil je graag weten hoe je hier mee om kunt gaan? Lees dan volgende week het artikel over de aanpak van eetproblemen bij autisme. 

Terug naar overzicht